Vánoce a období adventu

Vánoce se nezadržitelně blíží a přípravy na Štědrý den pomalu, ale jistě vrcholí. Připomeňme si proto jejich původ a tradice s tímto magickým svátkem spojené.


Z historie
Kořeny vánoční tradice bývají různými církvemi vnímány odlišně. Zatímco západní křesťané vnímají období adventu a Vánoc jako přípravy na příchod a samotný příchod Ježíše Krista, jiné církve vnímají Vánoce jako čistě pohanské svátky a striktně je oddělují od Velikonoc. Kupříkladu Svědkové Jehovovi se k oslavám Vánoc nestaví příliš přívětivě a poukazují na to, že zde slavíme pouhé zrození Ježíšovy lidské formy.
Před nástupem křesťanství probíhaly ve většině pohanských kultur v tomto období slavnosti zimního slunovratu, a do tohoto období překvapivě spadá i jiný významný svátek - židovská chanuka.

Vánoční tradice
Advent (lat. adventus = příchod) je začátek liturgického roku a také značí období čtyř neděl před Vánocemi. Advent je radostné čekání na příchod Mesiáše a časem klidu a míru.
Den Ježíšova narození spadá podle církve na 25. 12., zda se však jedná o skutečné datum narození či nikoliv je stále předmětem sporů

Neodmyslitelnou součástí Vánoc v naší kultuře je vánoční stromek. Nejčastěji se jedná o smrk, borovici či jedli. Ačkoliv my vnímáme stromek jako součást výzdoby, v počátcích této tradice, která pravděpodobně pochází z Německa, míval ochrannou funkci - měl chránit domácnost před zlem.
Pod vánoční stromek se pak pokládají dárky. Tradice obdarovávání vznikla již ve středověku, jedná se o odkaz Tří králů, kteří přinesli dary právě narozenému Jezulátku.

Tradice u nás
V křesťanském pojetí se jedná o druhý nejvýznamnější svátek v roce, hned po Velikonocích. Občansky se často jedná o svátek nejvýznamnější a je vnímán jako období klidu, pohody a míru, kdy se sejde celá rodina a společně slaví.
Zvláštní zřetel je věnován již oslavám adventu, kdy se každou adventní neděli zapálí jedna svíčka na znamení, že Vánoce se již blíží. Toto období se nese ve znamení příprav na Štědrý den, který slavíme 24. 12. Ačkoliv se jedná o svátky klidu, řada lidí se nechá přemoci stresem. Ten však většinou poleví po Štědrém dni. Den po Štědrém dni, tedy 25. 12., pak slavíme Boží hod, 26. 12. je zasvěcen sv. Štěpánovi, kdy se tradičně chodilo na koledu.
Před Štědrým dnem či přímo na Štědrý den se vyzdobí dům či byt, a pochopitelně se též umístí vánoční stromek, pod který se pak položí dárky.
Tradičními pokrmy o Vánocích je rybí polévka, bramborový salát a obalovaná ryba, nejčastěji kapr. K oslavám svátků pak také neodmyslitelně patří cukroví. Po štědrovečerní večeři přichází okamžik, na který se těší především naši nejmenší - otevírání vánočních dárků. Nesmí pak chybět ani štědrovečerní pohádka. Další vánoční tradice u nás již polevují. Rozkrajování jablka, házení střevíčkem či lití olova již pro řadu lidí není tak atraktivní.
Na Štědrý den pak věřící dochází do kostelů, kde se slouží Půlnoční mše

Česko patří mezi země s bohatou tradicí vánočních písní a koled, které jsou stále velmi populární a těší se velké oblibě.

Jak slavíme v centru
Oslavu tohoto krásného období v roce bereme velmi vážně a děláme vše pro to, aby se naši klienti zde cítili dobře a jako doma. Vánoce jsou často obdobím melancholie - a tomu se my pokoušíme zabránit.
Vánoční cukroví jsme již napekli, výzdobu přichystali. Vánoční koncert v našem centru měl velký úspěch a jen podpořil sváteční náladu, která je u nás všudypřítomná.
Štědrý den strávíme u prostřené sváteční tabule a nesmí samozřejmě chybět ani ta správná hudba, vánoční filmy, pohádky a koledy.
Letos jsme se rozhodli nabídnout možnost zasednout k prostřenému stolu i lidem, kteří nejsou naši klienti. Více informací pak naleznete na našem Facebooku.


Lucie Suchopárová, Seniorcentrum Pohoda



Komentáře

Oblíbené příspěvky