Hlavní hrdina - SENIOR - 1. část

Notoricky známá díla jako Babička, Stařec a moře či Dědova mísa známe my všichni. Přitom knih, kde je hlavním hrdinou senior, je nespočet. V prvním díle této série vám představíme 5 známých knih s jedinečným hlavním hrdinou v pokročilejším věku.


Fiona McFarlane - Noční host // psychologický román // náhled
Pětasedmdesátiletá Ruth se vyrovnává se ztrátou manžela a v jejím domě na australském pobřeží jí dělají společnost jen její kočky. Špatně spí, a když už sní, zdává se jí zvláštní sen - do jejího domu se vkrádá tygr. Jednoho dne jí na dveře zaklepe pečovatelka Frida - a tehdy se její život od základu změní. Ruth se stává na Fridě zcela závislou, začíná se jí zhoršovat paměť a o tygrovi se jí zdává čím dál častěji...

Jiří Šimáček - Malá noční žranice
// psychologický, humoristický román // náhled
Děj knihy se odehrává v Brně a popisuje život stárnoucího vdovce, který prožívá krizi středního věku. Odmítá pracovat a bojuje s faktem, že jeho dcera žije s mužem, kterému on nemůže přijít na jméno.  Hlavní hrdina musí řešit řadu až groteskních konfliktů a rodinných problémů, vždy však s notnou dávkou humoru.

Helen Simonson - Major Pettigrew se nevzdává // humoristický román // náhled
Penzionovaný major Ernest Pettigrew je pravý anglický gentleman, který uznává starý pořádek a staré hodnoty. Když se však seznámí s Jasminou Ali, krásnou a inteligentní ženou původem z Pákistánu, jeho život se zásadně změní. Přátelství postupně přeroste v hlubší vztah, což se příliš nelíbí jeho okolí a také rodině.

Marek Goliáš - Mraveneček // román // náhled
Jednoho dne se Matouš vzbudí s tím, že ten den zemře. Nestane se tak, a Matouše to vede k rozhodnutí, že nebude již svým blízkým na obtíž a odstěhuje se do hospice. V hospici pak prožívá řadu nových situací, potkává nové lidi a navazuje nové vztahy. Cítí se plný elánu, ale také melancholie. Přemýšlí o zkaženém vztahu se svou ženou Rebekou a vzpomíná na svou první manželku Hanýžku, kterou hluboce miloval. Matouš ale nakonec najde štěstí tam, kde ho nehledal. 

Karel Johana - Seniorské elegie //román // náhled
Volné pokračování titulu Učitelské elegie popisuje život bývalého učitele, nyní již důchodce. Život je zábavný, romantický, ale také plný starostí i zdravotních problémů.

Přejeme příjemné počtení!

Lucie Suchopárová, Seniorcentrum Pohoda


Komentáře

Oblíbené příspěvky